pondělí 6. března 2017

5 způsobů, jak najít svou porodní asistentku


Pokud se rozhodnete pro využití služeb porodní asistentky, zbývá už jen nějakou najít. Nějakou, někde, nějak.

Kde hledat svou porodní asistentku?


1. Krajský úřad nebo magistrát

Začněte oslovením krajského úřadu nebo magistrátu podle místa bydliště
Jedině tak získáte seznam všech porodních asistentek z vašeho kraje. Všechny soukromé porodní asistentky jsou totiž povinny registrovat se na odboru zdravotnictví příslušného krajského úřadu nebo magistrátu. Právě proto je krajský úřad nebo magistrát tím pravým místem, kde vám poskytnou kontakty na všechny registrované porodní asistentky v kraji. Nestojí to nic, stačí poslat úplně obyčejný email s prosbou. Kontakty bývají doručeny téměř okamžitě – v řádech hodin, maximálně dnů.

2. Porodnice a smlouvy s externími porodními asistentkami

Zkuste oslovit porodnici, kterou jste si vybrala, zda čirou náhodou nemá smlouvu s externí porodní asistentkou (je jich jen hrstka). Taková porodní asistentka zpravidla působí jak soukromě, tak v porodnici. Funguje to tak, že si porodní asistentka jakoby "pronajme" porodní sál v porodnici a vy si najmete tu porodní asistentku s porodním sálem a se vším, co má k dispozici, včetně spolupráce s porodnickým personálem. V těhotenství a po porodu se setkáváte v ambulanci porodních asistentek nebo u vás doma.

Takové řešení se zdá být ideální pro všechny zúčastněné. Žena má svou porodní asistentku, která se o ni postará, porodnice má nadstandardní službu a navýšený počet rodiček, které by k nim jinak samy nepřišly a které jsou vedené jako normálně přijaté do porodnice. Bohužel porodnice s porodními asistentkami nechtějí smlouvy uzavírat, ačkoliv by to pro ně bylo bezesporu výhodné a zajímavé.  

Videorozhovor s externí porodní asistentkou Janou Riedlovou


3. Mapa UNIPA

Unie porodních asistentek (UNIPA) má na svých stránkách k dispozici mapu porodních asistentek. Na ní jsou uvedeny kontakty na některé členky UNIPA (které se zveřejněním svého kontaktu souhlasily). Členstvím v UNIPě navíc každá porodní asistentka závazně přijímá Mezinárodní etický kodex porodních asistentek, což je v důsledku důležité i pro způsob, jakým každá z nich poskytuje samotnou péči. (Na mapě se nachází i nečlenky, které si své místo na mapě zakoupily podobně jako místo v inzerci a s kodexem tak nemusí mít nic společného. Zda se jedná o členku či ne je jasně čitelné.)

4. Porodní asistentka na doporučení

Jistě máte ve svém okolí ženy, které měly svou porodní asistentku nebo o nějaké ví. Rozhoďte sítě a získejte důvěryhodné reference. 

Můžete ale klidně zjistit, že:


  • U nás porodní asistentky nejsou


Jsou kraje nebo oblasti, kde porodní asistentky prostě nejsou. Vymřely a nové se nenarodily nebo nevím. Přesto nezoufejte, některé porodní asistentky bývají ochotny přijet i z vedlejších krajů. Mailujte, telefonujte, ptejte se.


  • Potřebujete porodní asistentka "na jedno použití"

Během své praxe jsem se často setkávala s ženami, které potřebovaly jednorázovou konzultaci. Probrat, jak to vidí, jak to vidím já a co bych jim mohla doporučit. Ujasnily si tak, co chtějí, že se na mě mohou v případě potřeby obrátit a šly svou cestou dál samy.

Tyto ženy ví, že je to jejich život, jejich porod. Hledají dostupné odborné informace, na základě kterých úplně normálně vlastními silami porodí. 

Byl to i jeden z podnětů pro vytvoření mého předporodního online kurzu Porod krok za krokem – pro ženy, které chtějí mít v porodu jasno. Ženy, díky.

5. Facebook

Zeptejte se na porodní asistentku v jakékoli vám blízké skupině zabývající se těhotenstvím a porodem a během pár minut budete překvapeni množstvím kontaktů na různé osoby, od porodních asistentek, psychologů, přes duly po „obyčejné“ maminky. Pojem porodní asistentka je totiž často vnímán jako „kdokoli u porodu“. Ale…


Kdokoli u porodu ≠ porodní asistentka

Důvěřuj, ale prověřuj. Ne každý člověk provázející ženu těhotenstvím a porodem je kompetentní registrovaná porodní asistentka, která splňuje minimální vysokoškolské vzdělání, celoživotně se vzdělává a je registrovaná u krajského úřadu nebo magistrátu, čímž má odpovědnost, práva a povinnosti. Je to přeci jen zdravotník, profesionál a pečuje o lidské zdraví.

Bohužel vzhledem k nedostatku soukromých porodních asistentek vznikly jako vedlejší produkt další skupiny žen, které se snaží porodní asistentky svým způsobem nahradit a vytrácí se tak jejich původní role, která jim přísluší.

  1. Může se jednat o porodní asistentky bez registrace u krajského úřadu nebo magistrátu, která poskytuje péči „načerno“.
  2. Nebo o samozvané porodní báby, bez studia, často zaměřené esotericky, které čerpají znalosti pouze z knih, kurzů nebo osobních zkušeností.
  3. Může také jít „jen“ o maminky, které samy prošly těhotenstvím a porodem, a proto provází těhotenstvím a porodem jiné ženy.
  4. Placené kamarádky s kurzem = duly, jsou také jedněmi z průvodkyň těhotenstvím a porodem. Rády uvádí vysokoškolské tituly – ty ale nemívají ze zdravotnických oborů!!!


POZOR: Tyto ženy nemají žádnou ODPOVĚDNOST za poskytování jakékoli péče během těhotenství, porodu, pří péči o dítě ani jindy. Mohou dělat cokoli a jakkoli.



Na závěr kvantita versus kvalita

Přestože způsobů, jak najít porodní asistentku, je hned několik, neexistuje záruka, že ji opravdu najdete. V České republice je asi 6000 porodních asistentek, z toho je pouze přibližně 160 registrovaných = působících soukromě. 

Ne všechny ale poskytují komplexní péči – péči v těhotenství, při porodu, po porodu, včetně péče o miminko. (Některé nabízí třeba jen předporodní kurzy nebo cvičení pro těhotné nebo jen asistují porodům na porodním sále a ostatním oblastem se nevěnují).

Na druhou stranu ty, co komplexní péči poskytují, mohou být snadno přetížené. 10 doprovodů k porodu měsíčně no problem. Pro mě byly třeba strop 3. Byla to moje hranice, kdy pro mě byla nejdůležitější kvalita péče. Přitom jedna z nejčastějších otázek především od partnerů žen v mé péči zněla: "A u kolika porodů jste už byla?" Záleží na tom?



Dbejte na to, aby vám porodní asistentka seděla nejen profesionálně (vzděláním, certifikáty ze seminářů a kurzů, které pravidelně absolvuje, odbornými názory), ale také lidsky.

Proto si i přes malou dostupnost porodní asistentku vybírejte. Jasně si stanovte, co od porodní asistentky očekáváte, co potřebujete a jakou máte představu, zahajte výběrové řízení a proberte to s každou z nich.  

Vsaďte na svoje pocity. Nevím znamená ne. Dobrý pocit znamená ano! 

Vybírejte pečlivě, protože do těchto rukou vložíte část svého života i života svého miminka

Krásné jaro!


Žádné komentáře:

Okomentovat