úterý 13. září 2016

Jak můžete předejít poranění při porodu? Masáží hráze!


Do přípravy na porod je nesmírně důležité zahrnout masáž hráze.  

Masírujte si hráz jen 2x denně 2minuty  a můžete porodit bez jejího poranění.

Jednoduchý návod ve 3 efektivních krocích najdete právě v tomto článku.
Hráz je místo mezi pochvou a konečníkem, které se při porodu nadměrně namáhá.

Kde je hráz?


Jakmile v konečné fázi porodu hlavička miminka dorazí na Vaši hráz, zapře se o ni, zastaví se. Ale stejně jako voda si přes hráz najde cestu.


Voda si také umí najít cestu. Ilustrační foto - zdroj: http://www.alpicenter.cz/images/kratke_prochazky/Kozjak/vodopad_kozjak.jpg





Hlavička hráz napíná, napíná a napíná, až ji konečně překoná a miminko se narodí. Je to poslední překážka k příchodu nového života na svět.


 Proto je velmi důležité, aby byla hráz pružná, elastická. Aby tlakem nepraskla (nedošlo k  natržení, "ruptuře"). Pokud totiž toto hrozí, standardním postupem v porodnicích je nástřih (nastřižení hráze nůžkami, "epiziotomie").

Jak se hráz stane pružnou? 2x denně ji masírujte po dobu 2minut. 

Masáž hráze je srovnatelná s masáží jakékoli jiné části těla. Třeba šíje. Netřeba se ničeho obávat.

Zásady masáže hráze:


  • Hráz můžete začít masírovat 4 týdny před termínem porodu (36+0).
  • Před masáží si pečlivě umyjte ruce nebo si navlékněte rukavice.
  • Zaujměte pohodlnou polohu - tak, abyste na hráz dosáhla. Buďte vynalézavá - sedněte si na židli a paty přisuňte k zadečku, posaďte se na záchod, opřete se zády o pelest postele.
  • Pokud na hráz nedosáhnete, požádejte o masáž partnera.
  • K masáži použijte jakýkoli rostlinný olej, který je Vám příjemný. Můžete koupit i speciální oleje určeny přímo k masáži hráze. Nezapomeňte: Důležitější je provedení masáže než použitý olej.
  • Hráz masírujte palcem nebo prsty (podle toho, zda ruku vedete přes břicho nebo přes záda).
  • POZOR! Masáž hráze mohou provádět pouze zdravé ženy. Nebezpečí hrozí zejména při infekčním výtoku. V případě rizikového těhotenství nebo jakéhokoli onemocnění masáž hráze předem konzultujte se svou porodní asistentkou nebo lékařem.



3 jednoduché kroky masáže hráze:

1. Hráz zevně potřete a promasírujte přítlakem (palcem nebo prsty).

2. Zaveďte palec (nebo ukazovák) prvním článkem do pochvy (do hloubky přibližně 2cm) a opisujte polokruh (tvar písmene U).

3. Ponechte palec (nebo ukazovák) zaveden stále ve stejné hloubce 2cm a zevně spojte s ukazovákem (nebo palcem) a promněte hráz mezi prsty (opět celou délku písmene U).

Masáž by měla být po celou dobu příjemná. Můžete narazit na tužší místa nebo jizvu po předchozím porodu. Uvidíte, jak již po týdenním provádění pravidelných masáží zatvrdlá místa zmizí nebo se ztenčí, jednoduše je rozmasírujete. 

Na závěr můj tip: Hráz můžete namazat olejem těsně před narozením miminka. Miminko pak snáze vyklouzne ;)




Žádné komentáře:

Okomentovat